И тъй като сме започнали на вълна сови, решихме да ви представим една от най-малките сови в Европа – чухалът (Otus scops).
Това дребно, прекрасно пиле, има достатъчно особености, които го правят интересен обект на нашия разказ.
Така например той е единствената сова, която наесен отлита на юг, заедно с ордите птичи ята. И тъй като мигрира, размножителния му период пролетта започва сравнително по-късно от този на останалите сови. А младите чухали, едни от най-прекрасните пухчета на света, са сред последните обитатели на бебешката стая в Центъра.
Основна храна на чухалите са насекомите – най-често твърдокрили, на също и гъсеници и нощни пеперуди. Вероятно и това е причината зимата да предпочитат топлите южни страни.
А за младите чухали важи с пълна сила това, което важи и за малките на горската ушата сова: Ако намерите паднало на земята малко, без видими наранявания, най-добре е да го качите на клон на дърво, в района на намирането. То не е само, или изоставено, просто родителите физически не могат да го качат обратно.
Христина Клисурова - Ветеринарен лекар
Връзки с обществеността Спасителен център за диви животни
e-mail: hhristova@greenbalkans.org; моб. тел.: +359886570053
Запознайте се с…. чухала, птица на Спасителния център за месец юли
04.07.2013 г.
-
Този мъник пристигна вчера. -
Не му липсва смелост, а? -
Макар че противопаразитната пудра леко го смути:)) -
Този пък беше толкова срамежлив. -
Ама е истинско бижу:)) -
*** -
И вече си има приятел. -
*** -
Здяк -
И мииирно -
Ето още от нашите разкошни чухалчета, преминали през Центъра през годините. -
*** -
*** -
***
